Вирішили рот пополоскати? Знайте, як засіб підібрати!
Зміст:
- Види зубних еліксирів
- Як правильно користуватися ополіскувачем
- Як підібрати підходящий засіб для дитини
- Що пацієнти думають про споліскування?
Багато людей щодня користуються зубними еліксирами. Важливо пам`ятати, що не всі ополіскувачі для порожнини рота підходять для такого частого використання. Як не помилитися з вибором цього засоби гігієни?
Види зубних еліксирів
Засоби для полоскання рота поділяються на три великі групи:
- Гігієнічні. Такі розчини зволожують слизову порожнини рота, борються з неприємним запахом. Є у них і функція видалення нальоту, але вона виражена мінімально.
- Профілактичні. Допомагають запобігти патології зубів і ясен. Якщо в складі кошти містяться тільки екстракти трав, таким розчином можна користуватися хоч кожен день.
- Лікувальні.
Лікувальні ополіскувачі: які є?
- Розчини, що містять антибіотик або антисептик в своєму складі. Ополіскувачі для порожнини рота з хлоргексидину найчастіше використовуються в боротьбі із зубним нальотом, адже хлоргексидин - прекрасний антисептик.
- Для людей з гингивитом і іншими захворюваннями ясен підійдуть антибактеріальні полоскання, що містять триклозан. Такими ополаскивателями не можна користуватися довго. Дві - три тижні - максимальний термін. Якщо користуватися засобом довше, може розвинутися дисбактеріоз у роті, так як знищаться не тільки шкідливі мікроорганізми, а й корисні бактерії. Крім цього, у пацієнтів відзначається сухість і почервоніння слизових оболонок.
- Протівокаріозние розчини для полоскання рота. Фторсодержащие з`єднання допомагають уникнути появи каріозних порожнин. Такі засоби підійдуть людям з тендітною емаллю або тим, хто носить брекет-систему. У період ортодонтичного лікування зуби особливо схильні до руйнування.
- Ополіскувачі з цитратом кальцію допомагають боротися з зубним каменем.
Як правильно користуватися ополіскувачем
Класифікація ополаскивателей для порожнини рота ділить кошти на 3 групи, а в кожної знаходиться безліч варіантів рідин, на будь-який смак. Який би ополіскувач ви не вибрали, схема використання для всіх розчинів однакова:
- Перед тим, як почати користуватися засобом, важливо дізнатися, коли краще полоскати їм рот - перед чищенням зубів або після. Саме тому при підборі відповідного зубного еліксиру важлива консультація фахівця. Ті кошти, які допомагають в боротьбі із зубним нальотом і каменем, краще використовувати перед чищенням зубів, а ті, які потрібні просто для свіжого подиху - після.
- Налийте трохи ополіскувача в кришечку від нього. Звичайно потрібно близько 50 м Часто всередині кришечки є відмітка з розподілами, тому можна легко відміряти необхідну кількість.
- Полощіть рот ретельно протягом однієї хвилини. Іноді потрібно полоскати порожнину рота три хвилини, але про це завжди попереджає стоматолог.
- Виплюньте ополіскувач. Намагайтеся не ковтати навіть невелика його кількість.
Як підібрати підходящий засіб для дитини
Дітям до 6 років не варто користуватися зубним еліксиром. Під час покупки кошти для дитини постарше обов`язково перевірте, щоб ополіскувач для порожнини рота для дітей не містив спирт. Дітям від 6 до 10 років потрібно полоскати рот під контролем дорослих (для того, щоб дитина не проковтнув засіб).
- Найкраще купувати розчин, спеціально призначений для дитячих зубів. Наприклад, існує засіб LACALUT teens 8+ з цитрусово-м`ятним ароматом. У його склад входить фторид натрію і амінофторид. Завдяки цим компонентам, рідина допомагає зміцнювати емаль зубів в період її мінералізації.
- Всі дитячі ополіскувачі мають приємний смак. За результатами опитувань, зубний еліксир R.O.C.S. для дітей 8 - 18 років з ароматом під назвою «смак активного дня» дуже подобається школярам. У складі цього еліксиру крім кальцію і фосфатів міститься речовина, яка продукує бура водорість ламінарія. Воно благотворно впливає на стан зубів у дітей і підлітків.
- Підліткам, які проходять ортодонтичне лікування, лікарі-стоматологи рекомендують використовувати ополіскувач кілька разів в день. Тим хлопчикам і дівчаткам, які страждають кровотечею ясен через гормональні зміни, пов`язані з активним ростом, теж стане в нагоді зубний еліксир.
Крім своїх лікувальних і профілактичних властивостей, розчин допомагає підлітку відчувати себе спокійно під час спілкування з однолітками і дорослими. Адже свіжий подих додає впевненості в собі.
Що пацієнти думають про споліскування?
На форумах, де пацієнти обговорюють ополіскувачі для порожнини рота, відгуки є різні, але частіше позитивні.
Олег. Я користуюся ополаскивателем «Лісовий бальзам» досить давно. Коли у мене стали кровоточити ясна, доктор порадив мені це засіб. Поступово я звик полоскати їм ясна, зараз навіть не уявляю, як раніше обходився без нього.
Гретта. Ми користуємося еліксиром Colgate Plax всією сім`єю, ніяких негативних ефектів не помітили. Моїм родичам, як і мені, подобається це засіб, адже воно не викликає неприємних відчуттів у роті і надає свіжість подиху. Крім цього, воно допомагає мені підтримувати в хорошому стані ясна.
Андрій. Спочатку смак «Лістерін» здався мені дещо незвичним, але за тиждень використання я звик до нього. Мені подобається, що прополоскавши цим засобом рот вранці, я відчуваю свіжість майже до самого вечора. Для досягнення ефекту цілком вистачає і 30 секунд процедури.
До вибору кошти для полоскання рота варто підійти серйозно. При неправильному використанні еліксир може заподіяти шкоду, а не користь зубам. Якщо ж ви застосовуєте розчин, виконуючи всі рекомендації стоматолога, він здатний допомогти зберегти ваші зуби і ясна в отличном состоянии!